BWP staat los op kop in WBFSH-ranking voor stamboeken van springpaarden. Bovendien is het nummer één op de wereldranglijst een BWP-paard. De geweldige H&M Indiana C&C (Kashmir van Schuttershof x Animo’s Hallo - fokkers: W. Vanderlinden-van Turtelboom-Ruys).
In deze mini-reeks spreken we met BWP-mensen en fokkers van de geweldige paarden die voor deze stunt zorgen.
Geen stamboek zonder basis. Geen succes zonder fokkers die deze wereldpaarden in hun stallen of weide zagen geboren worden. Geen nummer-1 positie zonder de goede zorgen tijdens hun eerste levensjaren. Geen wereldwijde erkenning voor de kwaliteit van de BWP-paarden, zonder het inzicht, de inzet en de kennis van onze fokkers. Klein en groot.
Wim Vanderlinden, Chloé Ruys en haar man Christophe Van Turtelboom zijn de altijd bescheiden fokkers van H&M Indiana C&C. Ze blijven altijd met hun voeten op de vruchtbare Brakelse grond. Ook nu hun fokproduct op nummer 1 staat als beste springpaard ter wereld.
Wim: Wij zijn heel kleine fokkers. Fokken twee of drie veulens per jaar. Wij verwachten niet te veel. Zijn realistisch en we kunnen afscheid nemen van een paard.
Chloé: Onze eigen paarden, zijn in feite onze hobby. Kunnen we eens een paard met winst verkopen dan is dat fijn. Indiana haar moeder, Halifax (Animo's Hallo x Cavalier) was een heel lief paard, maar ook heel scherp op de sprong en sensibel. Dat is de reden waarom we haar nooit verkocht hebben. Ze was te scherp, te voorzichtig, te… Al haar nakomelingen hebben die scherpte meegekregen. We kozen voor Kashmir van Schuttershof. Een hengst die de ‘grote sport’ liep en die net iets simpeler te rijden was. Halifax liep op dat moment met Houston C&C (v. Kashmir van Schuttershof) aan de voet. Dat heeft ook meegespeeld in de beslissing om een hengst uit de streek te kiezen. Met zo’n merrie en veulen honderd kilometer gaan rijden, zagen we niet echt zitten. Er komt dus ook een beetje geluk bij kijken om een toppaard te fokken (knipoog). De goeie genetische mix maken. Een klein beetje geluk. Een goeie opleiding en kansen krijgen bij een passende ruiter of amazone. Dat zijn dingen die in België op dit moment heel goed lukken.
Wim: BWP is tien jaar geleden heel slim geweest om buiten België te kijken en niet pretentieus te zijn. Dat is één van de sterktes van het stamboek. In Duitsland heeft men vooral de eigen fokkerij beschermd. Gevolg: veel inteelt. In Frankrijk heeft men de laatste jaren vooral grote paarden gefokt en in Nederland veelal ‘poppemiekes’ die (te) hoog in het bloed staan. Ik ga misschien wat kort door de bocht, maar in België is men zo slim geweest het beste van de ons omringende landen toe te laten en te gebruiken. Dat is nu echt één van de sterktes van BWP en wellicht ook de reden waarom er zoveel goede paarden worden gefokt in België. Wij zijn blij en trots dat Indiana het zo geweldig doet en dat ze haar steentje bijdraagt aan de nummer-1 positie van BWP.
Een uitgebreid interview met deze mensen lees je in EquiTime oktober.
Tekst: Kris Van Steen